Evropski centar: MUP Srbije diskriminisao supružnike romske nacionalnosti

Viši sud u Beogradu doneo je presudu kojom je utvrđeno da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije diskriminisalo supružnike romske nacionalnosti, koji su 2017. godine maltretirani u prostorijama policije, nakon što su prijavili da im je ukraden automobil, saopštio je Evropski centar za prava Roma (izvor N1).

U saopštenju se navodi da su supružnici zadržani u policijskoj stanici u Beogradu 13 sati, da su policijski službenici mučili muža, a ženu maltretirali po rasnoj osnovi i pretili da će im centar za socijalni rad oduzeti decu. 

Prvostepenom odlukom, sud je suprugu dosudio naknadu štete u visini od 4.675 evra, a ženi u iznosu od 1.700 evra zbog diskriminacije, nanošenja fizičkog bola i pretrpljenog straha.

U saopštenju se navodi da je suprug morao da kleči u sobi, u kojoj ga je okruživalo osmoro policajaca, da ga je jedan šamarao i terao da prizna da je sam ukrao automobil, te da su ga policajci šutirali u stomak. Dodaje se da mu je jedan od policajaca stavio kesu na glavu i gušio ga, a drugi mu pretio pištoljem. 

Kada je čovek tražio da pozove advokata policajci su mu pretili oduzimanjem dece. Njegova supruga bila je u prostoriji pored, a policajac ju je vređao na osnovu njene religije i etničke pripadnosti muža, a pritom su se policajci opijali dok su je vređali.

Ona nije smela da koristi toalet, onda su joj dozvolili da ode u toalet uz pratnju policajca (muškarca), a zatim je odbijen i njen zahtev da vidi advokata, naveo je ERRC.