Javno predavanje: Racija u Južnoj Bačkoj – zločin koji ne zastareva

Pozivamo vas da učestvujete na javnom predavanju koje Forum Roma Srbije organizuje povodom obeležavanje 79 godišnjice Novosadske racije.

Predavanje se održavava u onlajn formatu petak 22. januara 2021. godine sa početkom u 15h.

Predavanju se možete pridružiti putem sledećeg Zoom linka: https://zoom.us/j/92475234073?pwd=aU11akZvTGg1YmRIOEFsV2xHeVl1dz09

Predavanje će održati Zoran Petakov, istoričar iz Novog Sada.

Početkom januara u selima Južne Bačke, tzv. Šajkaškoj, kao i u Novom Sadu organizovan je sistematski pogrom ne-mađarskog stanovništva, pre svega Srba, Jevreja i Roma, ali i Rusina, Slovaka i drugih, koji se jednim imenom naziva Racija. Padale su nevine glave civilnog stanovništva, podjednako vojno sposobnih muškaraca, staraca, žena i dece, sve pod izgovorom učešća u borbama protiv partizanskih odreda. U ovom predavanju pokušaćemo da razjasnimo nekoliko pitanja u vezi sa ovim događajem koji spada u najtragičnije iz nedavne istorije naših naroda.

Pre svega treba odgovoriti na pitanje zašto je januara 1942. godine mađarski fašizam prolio more krvi po šajkaškim selima i u Novom Sadu. Kome je to bilo potrebno? Ko je bio inspirator ovog nečuvenog masakra i da li je tadašnja civilna vlast učestvovala u sprovođenju ovog masovnog zločina? Sem toga, odgovorićemo na pitanje kako su na ova zlodela reagovali mađarska javnost, mađarski narod, pa i zvanična mađarska vlast. Šta se desilo sa zločincima posle oslobođenja od fašizma i zašto se i kako ovaj tragični datum obeležavao u Jugoslaviji a kako se obeležava danas?

Ovaj zločin se poslednje dve decenije pokušava nacionalizovati, a broj žrtava se ili višestruko uvećava ili umanjuje. Zato je važno držati se istorijske istine i činjenica i boriti se protiv zloupotreba istorije ma koje vrste.

Da se zločin nikad ne zaboravi i da se nikad ne ponovi!

Predavanje se održava se uz podršku nemačke fondacije “Sećanje, odgovornost i budućnosot” (EVZ Foundation).

Dobrodošli/e!

Forum Roma Srbije