„Romi su ljudi a ne statistika“: Održan prvi „Roma prajd“ u Beogradu

roma pajdPhoto: Mondo/ Stefan Stojanović

U Beogradu je održan prvi „Roma prajd“ koji su predstavnici romske zajednice i nekoliko nevladinih organizacija organizovali kako bi ukazali na problem izražene diskriminacije i siromaštva među pripadnicima ove nacionalne manjine.

Više od 300 aktivistkinja i aktivista  učestvovalo u protestnoj šetnji 26. septembra koja je, uz prepoznatljiva romska obeležja, prošla trasom od zgrade Vlade Srbije do „Mikser hausa“ u Karađorđevoj ulici. Učesnici su želeli da skrenu pažnju na diskriminisanost i siromaštvo romske zajednice. Povorka se na kratko zaustavila u parku kod beogradske autobuske stanice na prostoru gde borave izbeglice, kojima je ovom prilikom podeljena pomoć. Podršku Romima pružili su i učesnici Parade ponosa, održane prethodne nedelje u Beogradu.

Šetnja se završila ispred „Mikser hausa“, gde je održan celodnevni Festival romske kulture i aktivizma.

frka

„Naš cilj je da promovišemo našu kulturu. Kultura i tradicija su naš najbolji zaštitni znak, jer su kultura i tradicija deo romskog naroda, ali da se u Srbiji o tome malo govori. Romi u Srbiji su prisutni više od 700 godina, a mi tek od 2012. godine imamo status nacionalne manjine, i tek od tada možemo da ostvarimo naša Ustavom zagarantovana prava. Danas ovde jesam da pozovem celu romsku zajednicu i predstavnike vlasti na zajedničko partnerstvo za rešavanje problema Roma u Srbiji. Sve veći broj Roma završava fakultete, a u toj populaciji i dalje postoji 95 odsto radno sposobnog stanovništva koje nigde ne radi. Među Romima je za 20 godina kraći životni vek nego među ostatkom staovništva. Uslovi života tog stanovništva su katastrofalni“, rekao je član Organizacionog odbora Festivala romske kuture Dragan Gračanin.

„Mislim da je obaveza svakog građanina da podrži svaku zajednicu koja je ranjiva i diskriminisana u Srbiji. Nedostaje nam solidarnosti. Ovo je protest protiv diskriminacije, a u znak solidarnosti s našim sugrađanima“, kazao je član organizacionog odora Parade ponosa Goran Miletić.

„Roma prajd“ podržala je i predstavnica Evropskog parlamenta Soraja Post koja je istakla da Rome treba uključiti u sve društvene tokove i omogućiti im ravnopravne uslove života.

Na festivalu Romske kulture i aktivizma održanom u Mikser hausu, učesnici su imali priliku da vide radove romskog akademskog slikara Ivana Prede iz Novog Sada. Održano je i nekoliko debata i diskusija na sledeće teme: „Evropa, Balkan i Romi“,  ‘’Romi u javnom/medijskom prostoru’’ i „Romkinje između tradicije i emancipacije“. Festival je završen žurkom i koncertima romskih muzičkih grupa.