Konferencija Foruma Roma Srbije

FRS Palas 054

 

Forum Roma Srbije u saradnji sa Kancelarijom za jugoistočnu Evropu Rosa Luxemburg Stiftung, organizovao je konferenciju pod nazivom „Romi i artikulacija političkih interesa“. Dvodnevni događaj je organizovan u Beogradu, 31. oktobra i 1. novembra 2015, okupivši oko 60 učesnika, uglavnom domaćih romskih aktivista iz svih krajeva Srbije. Na konferenciji su takođe bili prisutni predstavnici organizacija koje su deo mreže levo orjentisanih organizacija u Srbiji, Levog Samita Srbije, čiji je i Forum Roma Srbije član. Program konferencije sastojao se od predavanja i diskusija koji su imali za cilj unapređenje znanja iz domena političko-ekonomske i socijalne istorije sa fokusom na razmeni mišljenja o aktuelnim društvenim procesima. Pored prenošenja i promovisanja političkog znanja koje se oslanja na leve i antifašističke tradicije, cilj ovog događaja bio je i podsticanje okupljanja romskih aktivista iz različitih krajeva Srbije i njihovu međusobnu saradnju kroz politički aktivizam. Na konferenciji smo imali čast da ugostimo i predstavnike partije Die Linke, poslanicu Evropskog parlamenta Korneliju Ernst i njenog asistenta Lorenca Kremera kao i Anetu Grot, poslanicu u nemačkom Bundestagu. Cilj njihove posete Srbiji bio je da od lokalnih aktivista saznaju o trenutnim problemima i zahtevima Roma u Srbiji kao i da podele svoje profesionalno iskustvo u radu na kreiranju politika na evropskom nivou, posebno u Nemačkoj, koje imaju uticaja na živote Roma.

Prvog dana konferencije, učesnici su imali priliku da slušaju predavanja aktivista i stručnjaka kao i da diskutuju o mnogim važnim pitanjima vezanim za otpore neoliberalizmu, definisanje levičarskih političkih agendi, antifašistički aktivizam i feminizam, lokalni aktivizam i umrežavanje kao i o drugim temama vezanim za progresivna, demokratska i održiva rešenja za mnogobrojne probleme romske zajednice. Predavanja su održali Igor Štiks, Lidija Vasiljević, Zoran Petakov, Ivan Radenković, Miloš Baković Jadžić, Božidar Nikolić, Zoran Pavlović.

Drugi dan konferencije je bio posebno zanimljiv, jer su mladi romski aktivisti, učesnici programa političke edukacije Foruma Roma Srbije, delili svoja iskustva i razmišljanja o tome na koji način oni vide probleme svoje zajednice i gde nalaze potencijalna politička rešenja.

Zajednički zaključak konferencije Foruma Roma Srbije je da brojni problemi romske zajednice mogu biti rešavani samo zajedničkim delovanjem i jačanjem novog romskog pokreta koji bi svoju artikulaciju mogao naći u levoj političkoj opciji.