Levi samit Srbije: Podrška protestu prosvetnih radnika

strajk-1

Levi samit Srbije najoštrije osuđuje politiku Vlade Srbije prema radnicama i radnicima u prosveti. Podržavamo i pridružujemo se protestu prosvetnih radnika/ca, za koji je neposredan povod kaznena mera kojom se smanjuju plate štrajkača. Takva mera vlasti predstavlja primenu sile koja ima samo jedan cilj – gušenje štrajka koji je legalno i legitimno sredstvo borbe za ostvarivanje radnih prava.

“Reforme”, “racionalizacija” i mere štednje u prosveti vode daljem srozavanju kvaliteta obrazovanja. Time je ugrožena budućnost čitavog društva, takve mere nisu u interesu ni dece ni njihovih roditelja, kao ni prosvetnim radnicima. Levi samit Srbije se zalaže za svima dostupno i u potpunosti javno finansirano obrazovanje na svim nivoima i podržavamo svaku borbu koja se protivi daljem prepuštanju obrazovanja tržištu.

Levi samit Srbije prepoznaje štrajk prosvetnih radnika/ca i kao deo šire borbe protiv neoliberalnih mera štednje koje smanjuju ionako nizak kvalitet života ne samo prosvetnih radnika/ca već svih ljudi. Suprotno od obećanja vlasti, mere štednje će povećati nezaposlenost, nivo siromaštva i socijalnu nesigurnost.

Jedino solidarnom borbom je moguće zaustaviti ovakvu politiku, i zato pozivamo sve ljude, zaposlene, nezaposlene, radnike i radnice, studente i studentkinje, penzionere i penzionerke, na solidarnu podršku protestu prosvetnih radnika/ca.

Levi samit Srbije:
PARISS,
Udruženje akcionara Vršačkih Vinograda,
Građansko sindikalni front,
Solidarnost,
Most ravnopravnosti,
Centar za politike emancipacije,
Marks 21,
Gerusija,
Kontekst kolektiv,
Forum Roma Srbije,
Marksistička organizacija Crveni,
STRIKE,
Društveni centar „Oktobar“,
Zrenjaninski socijalni forum,
Zelena omladina Srbije,
Građanski forum Kanjiža,
Žindok,
Obruč,
Centar za kvir studije,
LAPID DimitrijeTucović