Nagrada za “Najprijateljskijeg gradonačelnika prema Romima”, 2024. godine

Ovo je četvrto izdanje Nagrade za „Najprijateljskijeg gradonačelnika prema Romima“ na Zapadnom Balkanu i u Turskoj. Nagrada prepoznaje lokalne vlasti koje veruju u svoje građane i tretiraju ih jednako. Cilj je promeniti stavove prema inkluziji Roma i istaći lokalne vlasti koje daju moć romskim zajednicama i slušaju njihove potrebe.

Pobednici će biti izabrani putem konkursa otvorenog za opštine koje žele da se prijave za nagradu „Najprijateljskijeg gradonačelnika prema Romima“. Konkurs se istovremeno sprovodi na Zapadnom Balkanu i u Turskoj, i biće po jedan pobednik za svaku zemlju.

Nagrađeni gradonačelnici iz Albanije, Srbije, Kosova, Republike Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Turske, učestvovaće na posebnom događaju od 9. do 11. aprila 2024. godine, u okviru Roma Nedelje, koja se organizuje u Briselu gde će se sresti sa visokim predstavnicima iz DG NEAR.

Ceremonija dodele nagrada će naglasiti pozitivne primere inkluzije Roma, ističući filozofiju osnaživanja, mobilizacije i jednakog dijaloga između lokalnih vlasti i romskih zajednica, gde opštine i romska zajednica mogu zajedno da se angažuju u dijalogu na jednakoj osnovi.

Konkurs za ovu nagradu biće otvoren od 8. do 29. februara 2024. godine. U svakoj zemlji biće uspostavljen nezavisni žiri koji će, na osnovu datog upitnika, izabrati pobednika konkursa za „Najprijateljskijeg gradonačelnika prema Romima“.

Dokumentacija za prijavu:

• Popunjen prijavni obrazac – preuzeti OVDE

• Članci, vesti, izveštaji, dokumenti, protokoli koji podržavaju vaše odgovore u prijavnom obrascu

• Povratne informacije od romske zajednice o opštini

• Fotografije

Prijavni obrazac može biti poslat poštom na adresu: Forum Roma Srbije, Vojvode Dobrnjca 30/8, Beograd, ili poslat e-poštom na adresu: office@frs.org.r I duska.krstanovic@gmail.com, do 29. februara 2024. godine, lokalno vreme 23:59.

Ova aktivnost se sprovodi u okviru projekta „Romkinje SNAGA PROMENE na Zapadnom Balkanu i u Turskoj“, finansiranog od strane Evropske unije, Evropa Aid / 162473/DH/ACT/Multi, Projektni broj CN 2019/413-758.