Novi napad na Rome u beogradskom naselju Vidikovac

U beogradskom naselju Vidikovac dogodio se četvrti napad na dve romske porodice, kojima je grupa nasilnika, sa sekirama i bejzbol palicama demolirala baraku u kojoj žive od 2009. godine.

Tekst prenet sa portala Radio Slobodna Evropa.

vidikovac
Porodica ispred demolirane barake

U beogradskom naselju Vidikovac dogodio se četvrti napad na dve romske porodice, kojima je grupa nasilnika, sa sekirama i bejzbol palicama demolirala baraku u kojoj žive od 2009. godine.

Prema svedočenju Vesne Sandić, grupa od petnaestak ljudi, predvođenih građevinskim investitorom koji već neko vreme pokušava da ih iseli iz tog objekta, razvalila im je vrata oko osam sati. Drugi su, kaže, u isto vreme demolirali krov barake.

„Ja sam bila u kuhinji, a suprug je otišao do toaleta kada su razvalili vrata. Rekla sam da ću izaći napolje, da ćemo se iseliti odavde ako imaju ispravno rešenje, ali je jedan od njih počeo da me vuče. Molila sam ih da mi ne lupaju stvari, ali su oni nastavili“, navodi Vesna Sandić.

Nakon što su ih sve izbacili iz barake, Vesna Sandić je sa suprugom otrčala do obližnje zgrade policije, ali su im tamo rekli da je incident već prijavljen.

„Dve patrole su već bile tu kada smo se vratili, stvarno su brzo došli. Priveli su njih petoricu, a ostali su se razbežali. Mi smo dali izjavu“, rekla je Sandić.

Baraka u kojoj živi sa petoro male dece i još jednom porodicom sa četvoro dece potpuno je demolirana i sve stvari koje su imali su uništene.

Prethodni napad, po identičnom scenariju, dogodio se 8. jula ove godine. I tada je policija izašla na lice mesta, stanari barake dali su izjave, a organizacija za ljudska prava „Jednakost“ podnela je do sada više krivičnih prijava na koje, kako saopštavaju, tužilaštvo nije reagovalo.

Nakon prošlog napada, organizovana je akcija solidarnosti „Za krov nad glavom“, kada su građanski aktivisti popravili srušeni krov i omogućili ovim porodicama da se vrate u svoj dom.