Poslanici Evropskog parlamenta protiv diskriminacije Roma i progona

26/03/2015 (GUE/NGL) – U susret Međunarodnom danu Roma 8. aprila, poslanici Evropskog parlamenta izjasnili su se protiv nastavka diskriminacije 12 miliona Roma i Sintija koji žive u EU.

Uprkos tome što je broj Roma i Sintija u EU daleko veći od broja Belgijanaca i Portugalaca zajedno, oni su i dalje diskriminisani i ne priznaju se kao manjina u mnogim zemljama EU.

Italijanski poslanik Curzio Maltese kaže: “Romi i Sinti su pravi Evropljani koji žive širom Evrope mnogo vekova i imaju istorijsko pravo da smatraju Evropu svojim domom”.

Maltese nastavlja: “Apsurdno je da 70 godina nakon genocida nad Romima i Sintima, mi još uvek moramo da raspravljamo o tome da li je potrebno da se uspostavi spomen dan za žrtve ovog zločina. Romi u Evropi i dalje žive u nepodnošljivim uslovima; njihov životni vek je tek nešto preko 60 godina, visoka stope smrtnosti dece i nezaposlenost koja je u pojedinim regionima preko 90%. Pored toga, oni su žrtve sve većeg broja napada koji često prolaze nekažnjeno”.

Za irsku poslanicu Martinu Anderson, Međunarodni dan Roma je važna prilika da se prizna diskriminacija Roma u Evropi, kako kroz istoriju tako i danas.

Ona kaže: “Romi su mnogo stradali tokom Drugog svetskog rata, kada su sistematski proganjani, deportovani i ubijani. Od ključnog je značaja da se prizna patnja koju su pretrpeli kao i da se ogradimo od mučnih komentara koje smo ovde čuli večeras, a koji predstavljaju govor mržnje. Romi danas i dalje trpe diskriminaciju, u obrazovanju, zdravstvu, stanovanju itd. Svi građani treba da imaju mogućnost da ostvare svoja ljudska prava”.

Španska poslanica Marina Albiol kaže: “Ovaj dan sećanja na Rome tokom Drugog svetskog rata je važan, ali mi nismo uspeli da naučimo mnogo od užasa koji su nam se desili u prošlosti”.

“Progon Roma nastavlja se unutar granica EU”, kaže ona, navodeći slučajeve u kojima su visoki funkcioneri imali diskriminatorske komentare ili radnje poput onih koje je imao tadašnji potpredsednik komisije Franko Fratini 2007. godine kao i sadašnji francuski premijer Manuel Vals koji je kao ministar unutrašnjih poslova pokušao da izbaci iz škole15-godišnju učenicu dok je bila na školskoj ekskurziji”.

Italijanska poslanica Barbara Spinelli  kaže: “Istrebljenje Roma i Sintija zaslužuje da bude zvanično priznato na evropskom nivou, kao deo genocida koje su počinili nacisti. Tako, anticiganizam, kao što je to slučaj sa antisemitizmom,  treba da se tretira kao oblik rasizma protiv jedne evropske etničke zajednice. Ono što zabrinjava jeste činjenica da se evropske vlade, kao i političari, uključujući i one leve orijentacije, ne ustručavaju da koristite retoriku i diskriminaciju usmerenu protiv Roma i Sintija”.

Ovi komentari su izrečeni na debati koja je održana u Evropskom parlamentu 25. marta 2015.