Preminuo prof. dr Rajko Đurić

Sa velikim poštovanjem, zahvalnošću i tugom, opraštamo se od prof.dr Rajka Đurića.

Foto: Fonet/ Nenad Đorđević

Jedan je od vodećih svetskih romologa i jedan od začetnika romskog aktivizma, jedan od najvećih aktivista i boraca za ljudska prava, istraživač romske kulture i istorije, Prof. dr Rajko Djurić, rodjen je 3.oktobra 1947. u Malom Orašju, Srbija. Na Beogradskom univerzitetu (Filozofski fakultet) diplomirao je filozofiju (1971) i doktorirao sociologiju (1985). Bio je saradnik SANU, koja je izdavač njegove knjige „Zagonetke Roma“. U zbornicima SANU objavljen je veći broj njegovih tekstova o kulturi i holokaustu Roma. Autor je više od 30 knjiga pesama, naučnih dela i publicistčičkih radova, koji su objavljeni u bivšoj Jugoslaviji, Srbiji, Austriji, Francuskoj, Hrvatskoj, Italiji, Japanu, Madjarskoj, Makedoniji, Nemačkoj, Poljskoj, Rumuniji, SAD, Sloveniji, Španiji, Švedskoj i Velikoj Britaniji. Medju njegovim naučnim delima zazimaju posebno mesto „Istorija Roma“,“Istorija romske književnosti“ i „Istorija holokausta Roma“. Napisao je „Gramatiku romskoga jezika“ i studiju „Romski glagoli, njihovo poreklo i značenje“, koja predstavlja prvi naučno-istraživački rad te vrste u svetu.

Bio je prevodilac i stručni saradnik u filmu „Skupljači perja“ Aleksandra Saše Petrovića, i zajedno sa Gordanom Mihićem i Emirom Kusturicom koscenarista filma „Dom za vešanje“, u čijoj je realizaciji sudelovao i kao prevodilac i stručni saradnik. Oba filma su dobitnici „Zlatne palme“ Filmskog festivalu u Kanu.

Predavao je na mnogim evropskim univerzitetima. Dobitnik je više domaćih i inostranih nagrada i priznanja. Zajedno sa Danilom Kišom i Radomirom Konstantinovićem, dobio je 1981. Nagradu Železare Sisak u Sisku; 1992. američku nagradu Fond for free Expression; 2003. nagradu Švedskog PEN Centra „Kurt Tucholsky“; 2004. nagradu Instituta Otvoreno društvo u Budimpešti; i 2010. nagradu Instituta za kulturu u Madridu.

Bio je predsednik Međunarodne organizacije Roma, osnivač je i predsednik Romskog PEN Centra. Bio je i poslanik Narodne skupštine Srbije.