Projekcija filma „The Awakening“ i razgovor sa autorom

Forum Roma Srbije poziva vas na projekciju dokumentarnog filma Kenana Eminija „The Awakening“.

Film daje uvid u životne situacije i položaj balkanskih Roma i Romkinja suočenih s deportacijom iz zemalja Zapadne Evrope. Kontinuitet progona i neizvesnosti s kojim se romske zajednice suočavaju, autor nam predstavlja, paralelno kroz priče onih koji iščekuju deportaciju u Nemačkoj i deportovanih u Srbiju i Kosovo, ujedno oslikavajući porast institucijalne diskriminacije i rasizma.

Sve restriktivnije migracijske politike pojedinačnih nacionalnih država EU – od  ugovora o readmisiji do uvođenja koncepta sigurnih zemalja porekla – pogodile su i one delove romske zajednice koje od svog rođenja žive u nekoj od zemalja Zapadne Evrope. Među desetinama hiljada Roma i Romkinja deportovanih u poslednjih nekoliko godina u balkanske zemlje iz zemalja EU našli su se i oni koji o svojim “državama porekla” ne znaju gotovo ništa.  The Awakening prikazuje surovu sudbinu onih koji su preko noći bili prinuđeni da napuste svoj dotadašnji život, našavši se u zemljama u kojima im je jedina izvesna budućnost marginalizacija, siromaštvo i diskriminacija.

Nakon projekcije filma razgovaraćemo s autorom, Kenanom Eminijem o temama koje film pokreće i o mogućim tačkama otpora i solidarnosti .

Kenan Emini (Bundes Roma verband e.V. ; Roma Center e.V. ) dugogodišnji je aktivista inicijative Alle Bleiben! (Svi ostaju!) koja se u Nemačkoj solidarnim akcijama bori protiv rasizma, diskriminacije i deportacija.

Razgovor moderira: Tamara Baković Jadžić (Forum Roma Srbije/Levi samit Srbije; Mašina)

mesto: DC Oktobar, Strahinjića Bana 33, 11000 Beograd.
vreme: petak, 9. jun u 19 sati.
trajanje filma: 49 minuta.
engleski titl.