Prva radionica političke edukacije u Kragujevcu

za sajtU okviru programa političke edukacije koji Forum Roma Srbiji sprovodi tokom 2015. godine, 16. maja u prostorijama kragujevačke mesne zajednice održana je prva ovogodišnja radna poseta romskim aktivistima iz Kragujevca i okoline. Domaćin je bila lokalna partnerska organizacija Romanipen – Obrazovno kulturna zajednica Roma.

Kao i prilikom prethodne radne posete Novom Sadu, trener Ivan Radenković je u uvodnom izlaganju objasnio osnovne političke podele na levi i desni spektar, istorijat njihovog razvoja, sukobljavanja i prožimanja, kao i posledice pomeranja političkog i ekonomskog spektra u desno u poslednjih par decenija. Predavanje Miloša Bakovića Jadžića odnosilo se na istoriju borbe radničkog pokreta, socijaldemokratiju i raskole u okviru levice kao i razne teme vezane za razvoj neoliberalizma i globalne posledice njegove dominacije. Ivan Radenković je u drugom delu svog izlaganja predstavio perspektive demokratskog socijalizma za 21. vek, na primeru iskustava levih latinoameričkih režima i programa partija u okviru Evropske levice. Takođe, analizirano je i iskustvo jugoslovenskog samoupravnog projekta.

Među najzanimljivijim aspektima diskusije istakla se debata o mogućnostima sklapanja progresivnih socijalnih koalicija, kao neizostavnog dela potencijalnih levih političkih projekata na lokalnom i regionalnom nivou. Upoređivana su globalna iskustva sličnih orijentacija i zaključeno je da romski pokret u Srbiji može i treba da sarađuje sa levim snagama, na obostranu korist.

Fotografije sa radionice: