Romski životi su važni 2

I 2021. godina će biti obeležena pokličem Roma lives matter!, I zbog policijskog ubistva Stanislava Tomaša, Roma iz Češke Republike, ali i zbog svih preuranjenih i nevidljivih romskih smrti i obolevanja koje statistika ne beleži, a koje kontinuirani državni nemar i u pandemijskom svetu proizvodi. Anticiganizam i rasizam, kao inherentne forme kapitalizma, i ove godine pokazuju svoje ogoljeno lice – u kapitalizmu u kojem se temeljne društvene nejednakosti u doba pandemije još više razmahuju.

Pandemijski svet sivilom slika na sivom, no pitanje je da li će iz njegovog promišljanja konačno proizaći samoorganizovani otpor.

U tom tonu su ove godine napisani i tekstovi romskih aktivistkinja i aktivista, koji su pisali za publikaciju Romski životi su važni 2: u tonu promišljanja opšteg društvenog sivila, te nastojanja da se daju barem neke smernice u pravcu toga šta nam je činiti dalje. Neki zaključci tekstova su skeptičniji i uzdržaniji, neki navode i konkretne predloge koji, dakako, nisu magični štapić za romske zajednice, ali jesu mnogo trezvenije promišljeni okviri za rešavanje problema nego oni deklarativni koje nudi država.

Preuzmite publikaciju