Saopštenje Foruma Roma Srbije povodom Međunarodnog dana Roma

Forum Roma Srbije čestita svim Romima i Romkinjama Međunarodni dan Roma. Danas 8. aprila u isti mah smo i srećni, i tužni. Srećni smo što ovakav dan postoji i što se njegovo obeležavanje kontinuirano uspešno sprovodi više od pet decenija. Srećni smo i što se glas Roma i Romkinja na čitavoj planeti čuje mnogo jače i dalje nego što je to bio slučaj u prošlosti. Srećni smo i što danas postoje mnogobrojne organizacije širom sveta koje pomažu Romima i Romkinjama u savladavanju svakodnevnih poteškoća. Svakako među njima jeste i Forum Roma Srbije.

Ipak, na drugi način smo i tužni, što smo svesni sa kojim sve problemima se Romi i Romkinje danas suočavaju, kako u svetu, tako i u Srbiji. Imajući u vidu da Forum Roma Srbije deluje na teritoriji Srbije, skrenućemo pažnju samo na neke od njih koji su u Srbiji postali svakodnevica. Nedostatak zdravstvenog osiguranja za veliki broj Roma i Romkinja, što posledično dovodi do kraćeg životnog veka. Poteškoće u pronalaženju adekvatnog zaposlenja, što je vrlo često uzrokovano i nezavršenim osnovnim ili srednjim obrazovanjem. Da ne govorimo o problemima diskriminacije sa kojom se suočavaju na svakom koraku, od javnih institucija, gradskog prevoza, radnog mesta. Veliki broj Roma i Romkinja i dalje živi u neformalnim naseljima, u kojima nemaju izvesnu budućnost stalno strepeći da li će sutra biti raseljeni.

No, ipak ne treba očajavati. Forum Roma Stbije će i dalje nastaviti da u skladu sa svojim kapacitetima bude podrška i oslonac svim ugroženim Romima i Romkinjama, i svima onima koji se suočavaju sa problemima koji mogu da se prevladaju. U saradnji sa našim međunarodnim i domaćim partnerima nastavićemo borbu za dostojanstven život svih Roma i Romkinja sa nadom da ćemo sledeći Međunarodni dan Roma slaviti u još boljoj atmosferi. Tu nadu nećemo gubiti uprkos svim preprekama na koje ćemo nailaziti. Mi znamo da je cilj unapređenja života Roma i Romkinja tako veliki da nas nijedna prepreka na tom putu ne sme zaustaviti. U duhu neprestane borbe i optimizma proslavljamo 8. april i radujemo se novim izazovima koji nas čekaju. Ti izazovi nisu laki, ali mi znamo da ih možemo savladati.