Saopštenje FRS-a povodom prebijanja dečaka romske nacionalnosti u osnovnoj školi „Karađorđe“

U beogradskoj osnovnoj školi “Karađorđe” su 12. juna, dva učenika pretukla svoga vršnjaka romske nacionalnosti. Kako mediji naglašavaju, dečaci su kao glavni povod zašto su ga pretukli, naveli razlog da romsko dete nema pravo da nosi srpsku zastavu, jer nije srpske nacionalnosti.

Ovo nije izolovani slučaj nasilja prema romskim učenicama i učenicima unutar naših obrazovnih institucija, već se suočavamo sa učestalim napadima, od kojih je pomenuti igrom slučaja dospeo u medije. Pored vidljivog fizičkog, češće je zapravo psihičko maltretiranje, koje uključuje vređanje i psovke uz porast rasističkog govora. Ovo je ujedno jedan od razloga zašto romska deca odustaju od školovanja te tako nisu u stanju da minimalno iskorače iz začaranog kruga siromaštva i diskriminacije.

Ovakvo stanje društva u kome raste netrpeljivost prema romskoj deci, ali uopšte prema svim Romima i Romkinjama, uzrokovano je diskriminatorskim i rasističkim tendencijama koje se manifestuju svakodnevno. Razlozi za ovo, između ostalog, leže u visokom stepenu kumulativne diskriminacije, u opštem osiromašenju građana cele Srbije i visokoj stopi nezaposlenosti koja je najalarmantnija u slučaju Roma i Romkinja, ali alarmantana i u slučaju opšte populacije. Tako je i okvir same, više od deceniju duge, „Dekade inkluzije“ Roma i Romkinja postavljen na vrlo nerealnim i kontradiktornim osnovama. Sam anti-diskriminacijski zakonski okvir i pojedinačne strategije koje imaju za cilj poboljšanje socijalnog i ekonomskog položaja romske populacije, ne mogu imati nikakvog stvarnog učinka u situaciji kada režim privatizuje i smanjuje obim javnih servisa, smanjuje cenu rada, podiže cene hrane, te institucije socijalne države zamenjuje represivnim aparatom. Naprotiv, način na koji se do sada sprovodila politika inkluzije, samo je doprinela nacionalnoj netrpeljivosti i dalje podelila ionako osiromašen i ugnjetan narod, formirajući predrasudu da se Romski narod nikada ne može integrisati.

Forum Roma Srbije, organizacija članica Levog samite Srbije, najstrožije osuđuje ovakve događaje i politiku koju su sve dosadašnje političke elite sprovodile spram najmarginalizovanije nacionalne manjine, ali i svih građana i građanki Republike Srbije. Forum Roma Srbije se zalaže za apsolutnu ravnopravnost nacionalnih manjina u svim sferama društva, ali i za borbu protiv svih oblika diskriminacije i anticiganističkih sentimenata u društvu.