Saopštenje za javnost povodom teksta Marka Vidojkovića u Danasu od 22.02.2022. godine

Forum Roma Srbije ovim putem najoštrije osuđuje rasistički tekst Marka Vidojkovića objavljen u dnevnom listu Danas dana 22.02.2022. godine pod naslovom „Raj u Vuka Vrčevića“. Forum Roma Srbije ovim putem se priključuje Inicijativi A11 u nameri da ne sarađuje sa dnevnom listom Danas dok se ne dogodi povlačenje teksta i javno izvinjenje uredništva.

Skrećemo pažnju da ovakav diskurs prema Romima dovodi do pojačavanja rasističkih i svih drugih degradirajućih i diskriminišućih stavova. Forum Roma Srbije će zajedno sa svojim partnerima nastaviti da se bori za unapređenje položaja Roma u Srbiji i odlučno će se suprotstavljati svakom nastojanju da se Romi prikazuju u negativnom kontekstu.

Smatramo da je tekst Marka Vidojkovića izlišno komentarisati , pa čak ni citirati, ali skrećemo pažnju da protiv ovakvih stavova društvo ne sme da ćuti. U saradnji sa našim partnerima, borbu ćemo nastaviti i na pravnom terenu kako bismo u budućnosti predupredili potencijalne nove izlive mržnje i rasizma prema Romima.

Neizostavno tražimo povlačenje teksta i izvinjenje uredništva.