Tribina „Kada su dokumenti daleko od realnosti: Rezime ovogodišnjeg rada Foruma Roma Srbije“

Forum Roma Srbije vas poziva na tribinu „Kada su dokumenti daleko od realnosti: Rezime ovogodišnjeg rada Foruma Roma Srbije“ koja će se održati 16. decembra 2019. (ponedeljak) u 19.00h u Omladinskom centru CK13 u Novom Sadu.

Forum Roma Srbije je i ove godine nastavio rad na kritičkoj analizi međunarodno i državno utemeljenih politika inkluzije Roma i Romkinja u Srbiji. Pokazujući fragilnost i problematičnost tehnokratskih politika koje su, pre svega, zasnovane na dokumentu Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji za period 2016-2025, Forum Roma Srbije je objavio izveštaj iz senke u vidu publikacije „Između forme i realnosti – Izveštaj iz senke o sprovođenju Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Republici Srbiji (perspektive aktivista)“, a potom nastavio kritički da propituje, prikazuje i upozorava na realnost života romske zajednice u Srbiji. Kritička analiza, aktivistički rad sa Romima i Romkinjama iz podstandardnih naselja, kao i seminari i tribine osmišljene u svrhe političke edukacije koja bi u konačnici vodila ka samoorganizovanju romske zajednice, pokazuju kako je vodeća „dokumentska“ politika i dalje veoma udaljena od realnosti života Roma i Romkinja.

Na poslednjoj ovogodišnjoj tribini razgovaramo sa novosadskim aktivistima i aktivistkinjama Foruma Roma Srbije koji će nastojati da detaljnije prikažu svoj rad, kao i da govore o temama kojima su se specifično bavili i pisali za zbornik koji je u pripremi. Od problema pristupa romske zajednice vodi, preko medijske kriminalizacije Roma i Romkinja, do analize razloga ranih brakova između Roma i Romkinja – pokušaćemo još više da produbimo neke od temeljnih problema života romskog naroda.

Tribina „Kada su dokumenti daleko od realnosti: Rezime ovogodišnjeg rada Foruma Roma Srbije“ će se održati 16. decembra 2019. (ponedeljak) u 19.00h u Omladinskom centru CK13 u Novom Sadu.

Na promociji će govoriti:

Jasmina Drmaku, članica Foruma Roma Srbije

Radovan Jovanović, član Foruma Roma Srbije

Jelena Krivokapić, članica Foruma Roma Srbije

Moderira:

Maja Solar, članica kolektiva Gerusija i saradnica Foruma Roma Srbije

Dobrodošli/e!