Tribina: Mogućnosti organizovanja sakupljača sekundarnih sirovina

Forum Roma Srbije vas poziva na tribinu o mogućnostima organizovanja sekundarnih sirovina.

Vreme: ponedeljak, 24. septembar u 19 sati | Mesto : Centar za kulturnu dekontaminaciju, Birčaninova 21, Beograd

Ne može se sa sigurnošću utvrditi broj onih čija gola egzistencija zavisi od sakupljanja sekundarnih sirovina. Procenjuje se da se radi o desetinama hiljada ljudi. Razlozi za to leže u činjenici da je ovaj rad u Srbiji nelegalan i nezaštićen, dok su uslovi rada u ovom neformalnom sektoru katastrofalni. Radno vreme prelazi dvanaest sati dnevno po bilo kakvim vremenskim uslovima, a sakupljači nisu u prilici da imaju adekvatnu opremu za rad i mehanizaciju. Otkupljivači sekundarnih sirovina često plaćaju paušalne, različite iznose pojedinačnim sakupljačima, dok organi javnog reda i mira neretko onemogućavaju pristup kontejnerima sakupljačima ili ih kažnjavaju zbog korišćenja zaprege ili neregistrovanih vozila. Najveći broj onih koji se bave sakupljanjem sekundarnih sirovina dolazi iz getoiziranih romskih zajednica, kojima je ovo jedini izvor prihoda. Međutim raste i broj neromskog stanovništva koje je zbog siromaštva bilo prinuđeno da počne da se bavi ovim poslom.

Veoma koristan društveni karakter ovog rada za sada ostaje nepriznat i neiskorišćen, a dosadašnje politike vlasti nam ne govore da će biti bilo kakvih ulaganja u potencijale javne reciklažne industrije, napotiv.

Razvoj javne reciklažne industrije jeste izazov, ali i polje koje bi postojeći sindikati dugoročno trebalo da uvrste u svoje programe i predloge ekonomskog razvoja uz otvaranje novih radnih mesta. Ogromna armija nesindikalizovanog prekarnog radništva ujedno je i prilika za sindikate da mobilizacijom pokažu da su u stanju da se prilagode na novonastalu fleksibilizaciju rada. Sakupljačima bi za početak mogućnost kolektivnog pregovaranja umogome olakšala radne uslove, ali bi i samo sindikalizovanje pospešilo organizovanje na nivou lokalnih zajednica. U tom smsilu, u fokusu sindikalnog delovanja mogla bi se adresirati  i pitanja šira od samog radnog položaja, poput diskriminacije, dostupnosti obrazovanja, socijalne i zdravstvene zaštite, itd.

Učesnici:

Prof. dr Zoranom Stojiljkovićem, predsednikom UGS Nezavisnost
Šabanom Salijevićem, predsednikom Republičkog sindikata sakupljača sekundarnih sirovina
Jasminom Drmaku, aktivistkinjom Foruma Roma Srbije

Moderira: Tamara Baković Jadžić, Forum Roma Srbije; Levi Samit Srbije; Mašina