Održan drugi Festival romske kulture i aktivizma (FRKA)

Festival romske kulture i aktivizma (FRKA) održan je u Mikser hausu 30. septembra i 1. oktobra.

frka

Tokom drugog po redu izdanja festivala održane su brojne diskusije o aktuelnim problemima i trenutnoj situaciji u pogledu društvenog uključivanja Roma u Srbiji, zatim projekcije filmova, interaktivni likovni program, koncerti.

Debatne panele koji se bave različitim temama (obrazovanje Roma, zapošljavanje, prava romskih žena i devojčica, prava na stanovanje i dr.) pratili su filmovi koji se bave životom Roma u ovom regionu. Na panel diskusiji „Zapošljavanje: prevazilaženje problema sistemske isključenosti“ učestvovao je i Dejan Marković iz Foruma Roma Srbije.

U okviru muzičkog programa prvog dana festivala koncerte su održali grupa KAL sa brojim gostima iz kulturnog i javnog života i Grubb, a 1. oktobra na večeri pod nazivom „Dame pevaju romski bluz“ nastupili su romski bend iz Niša Very Naiss, a romske pesme pevale su Bilja Krstić, Ana Stanić i Bojana Stamenov.

Festival romske kulture i aktivizma organizuje Romski kulturni centar u saradnji sa Kancelarijom visokog komesara Ujedinjenih nacija za ljudska prava (OHCHR) i Centrom za proizvodnju znanja i veština.