Tribina Foruma Roma Srbije „Levica i romske zajednice: Inkluzija zajedničkom borbom“

Forum Roma Srbije vas poziva na tribinu „Levica i romske zajednice: Inkluzija zajedničkom borbom“

Vreme: petak 22. jun u 18h

Mesto: Magacin, Kraljevića Marka 4-8, Beograd

Uprkos dugogodišnjoj primeni zvaničnog okvira inkluzije, romske zajednice su i dalje pasivni subjekt zahteva za izjednačavanjem prava s većinskim stanovništvom. U toku ove, više od deceniju duge, trke za što boljim statističkim pokazateljima poboljšanja položaja Roma i Romkinja narasla je čitava romska NVO industrija čiji delovi se neretko uzimaju kao zvanični predstavnici lokalnih zajednica. Logika isključivo projektnog finansiranja ciljeva inkluzije u potpunosti je ostavila na cedilu najveći deo Roma i Romkinja,  kojima je za izlazak iz začaranog kruga siromaštva i kumulativne diskriminacije neophodan kontinuitet sigurnosti života socijalne države.  Dosadašnji okvir inkluzije guši mogućnost  političkog organizovanja romskih zajednica, uzimajući njene privilegovane delove za glasnogovornike zdravorazumske mantre: jednaka prava – jednake mogućnosti.

Očigledno pogrešan pristup inkluziji i propast „Dekade Roma“ ne samo da su ugušili mogućnost organizovanja i uneli nepoverenje romskih zajednica spram civilnog sektora, nego su i učvrstili dobro poznate rasističke sentimente o nemogućnosti Roma i Romkinja da se „integrišu“.

Za promenu ove logike neophodni su nam savezi progresivnih aktera koji inkluziju romskih zajednica posmatraju kao strukturno pitanje, unutar širih borbi za jednakost i artikulaciju zajedničkih interesa. Na tribini ćemo tražiti odgovore na sledeća pitanja: Koji su to potencijalni savezi? Kakve strukture su nam potrebne da u svoje lokalne borbe uključe najugroženije delove romskih zajednica? Koja su to moguća zajednička mesta otpora? Koji su nam resursi  potrebni da dopremo do samih zajednica i uključimo ih u procese donošenja odluka? I na kraju krajeva,  da li nam je potrebna promena same logike organizovanja?

Na tribini govore:

Rastislav Dinić – Udruženi pokret slobodnih stanara (Niš)

Isidora Petrović – Ne Da(vi)mo Beograd

Miroslav Samardžić – Zrenjaninski socijalni forum

Dejan Marković – Levi samit Srbije; Forum Roma Srbije

Moderira: Tamara Baković Jadžić – Levi samit Srbije; Forum Roma Srbije